Hofje Codde en van Beresteyn krijgt uniek hofjesbewonersbord

Dat tante Bep Duineveld in haar werkzame leven dienstbode was, paste helemaal in haar straatje. Een schoon en opgeruimd huis was voor haar prioriteit nummer één. Ruim twintig jaar woonde ze in het hofje Codde en Van Beresteyn. Dertien jaar na haar overlijden werd er dankzij haar erfenis een bijzonder bewonersbord onthuld.

Aanwezig bij de onthulling waren de achttien hofbewoonsters, de zes regenten, Marieke van Diepen –kunstenares en maker van het bewonersbord – en familie en vrienden van tante Bep. Daarbij ook Willem van Zuijlen die de erfenis afwikkelde en vanaf het begin samen met zijn vier jaar geleden overleden vrouw Corrie had besloten om het geld aan het hofje te schenken. Het duurde zo lang omdat de notaris toestemming nodig had van familie in Canada. Het hofjesbestuur wilde het geld van Bep symbolisch ten goede laten komen aan de bewoonsters.


Marieke van Diepen –kunstenares en maker van het bewonersbord

Regentes Iesje Vermeulen achterhaalde in het Noord-Hollands Archief alle namen met bijbehorend huisnummer van mensen die sinds 1969 in het hofje hebben gewoond. Dit was een hele puzzel. Marieke van Diepen maakte een plattegrond met achttien woningen van waaruit elk een ketting van gekleurde huisjes hangt. Net zoveel huisjes als bewoners sinds 1969. Het idee van de ketting kreeg Marieke door het familiewapen van Van Beresteyn, een jong varken aan een ketting. Elk huisje draagt de naam van een bewoonster, prachtig uitgefreesd in Morpheus-letters. Alle randen zijn met met bladgoud versierd. Het huisje van tante Bep is terecht helemaal van goud.terug naar nieuws

     
     
Het Bullehofje, van hofje tot hangplek    
De historie van de plek en de huidige functie van het Bullehofje, ontmoeting- en hangplek voor de jeugd, brengt kunstenaar Suzanne de Wit tot leven in een serie tekeningen van mensen van vroeger en nu. De flats (in één ervan woont Suzanne!) en het speelterreintje/voetbalveldje aan de Zomervaart zijn in 1986 opgeleverd. Inmiddels is het speelterrein al paar keer gemoderniseerd.

Meer tekeningen uit deze serie (ook op tegels 30x30 cm) zijn te zien en te koop: www.suzannedewit.nl