Steen Lucie hofje naar Haarlem

De vraag over 'het wie, wat, waar en waarom' wat betreft de steen van het Lucie Hofje heeft aardig wat stof doen opwaaien. Vier Haarlemmers, te weten Elly Lemmens, Bram Rietveld, René Wassenaar en mevrouw Willemsen hebben zich via archiefonderzoek ingespannen om te achterhalen of het hofje heeft bestaan en waar. Ook is de stamboom van de familie doorgespit.

Met name Willemsen, Lemmens en Rietveld hebben zich digitaal maar ook handmatig veel moeite getroost om via diverse bevolkingsregisters, kranten, familieadvertenties, archiefkaarten, woningkaarten, gezinskaarten etc. de familiegeschiedenis te ontrafelen. Bijna zeker is dat het hofje nooit in Haarlem heeft gestaan, Amsterdam is eerder een kandidaat. Ook omdat daar in het bewuste jaar 1875 een hofje is gebouwd dat naamloos is gebleven.
Pogingen om contact met het nageslacht van Lucie en zus Emilie te krijgen, hebben tot nu toe helaas niets opgeleverd. In Hofjeskrant 21 meer over de bewogen
familiegeschiedenis. Goed nieuws is dat de steen begin augustus is overgedragen aan de Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem. Hoewel waarschijnlijk is dat het hofje nooit heeft bestaan, wil Martin

Busker de steen toch een plekje geven. Maar waar? In de Kleine Houtstraat, bij een hofje, bij het archief?
U kunt daarover meedenken en mailen naar: info@haarlemse-hofjeskrant.nl
 


terug naar nieuws

     
     
Het Bullehofje, van hofje tot hangplek    
De historie van de plek en de huidige functie van het Bullehofje, ontmoeting- en hangplek voor de jeugd, brengt kunstenaar Suzanne de Wit tot leven in een serie tekeningen van mensen van vroeger en nu. De flats (in één ervan woont Suzanne!) en het speelterreintje/voetbalveldje aan de Zomervaart zijn in 1986 opgeleverd. Inmiddels is het speelterrein al paar keer gemoderniseerd.

Meer tekeningen uit deze serie (ook op tegels 30x30 cm) zijn te zien en te koop: www.suzannedewit.nl